www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Как ще се променят моторите във Формула 1 за сезон 2021

01.11.2017 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 2136 прочитания
A+ | A-

ФИА и собственикът на търговските права на Формула 1 Liberty Media представиха вчера основните характеристики на двигателите и задвижващите системи в световния шампионат за сезон 2021 година.

Актуалната генерация 1,6-литрови турбо мотори често са критикувани за това, че не са достатъчно шумни, както и че не са достатъчно „атрактивни” за феновете и сега предстоят промени.

Естествено, формулата на моторите няма да се променя – те запазват работния обем – 1,6 литра, остават V6 и ще са както досега с едно турбо. Но ще има промени в конфигурацията на задвижващата система, в която влизат и хибридните системи, с които работи двигателят с вътрешно горене.

За „по-добър звук” оборотите, на които работят моторите ще бъдат увеличени с 3000, до 18 000 об/мин. Освен това ФИА ще наложи редица ограничения на отделни характеристики на двигателите, за да бъдат намалени разходите за развитието им и да бъдат обезкуражени производителите да търсят „екстремни решения”.

От 2021 година от системите за задвижване отпада мотор генераторът MGU-H, който работеше с топлината, отделена от турбото.

За сметка на това мотор генераторът MGU-K ще получи допълнителна мощност и ще може да се активира по усмотрение на пилота в хода на състезанието, което ще позволи по-интересни стратегически решения, както беше употребата на първото поколение на системите KERS.

ФИА ще стандартизира блоковете за съхранение на енергия, както и електронните блокове, управляващи работата на двигателите. А по отношение на турбините ще бъдат наложени ограничение на размерите и теглото им.

Допълнително ще се проучи възможността за налагане на по-строги ограничение на разхода на гориво и допълнително улесняване замяната и ремонта на отделни компоненти по двигателя, трансмисията и шасито.

Окончателният вариант на формулировката на промените ще е готов в края на 2017 година, а официалното представяне на регламента за сезон 2021 година ще се случи година по-късно – в края на 2018.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ