www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Alfa Romeo се връща във Формула 1 още догодина

07.08.2017 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: Georgi Ivanov | 2069 прочитания
A+ | A-

От известно време насам големият бос на FIAT Chrysler Серджо Маркионе повтаря, че Alfa Romeo може да се върне във Формула 1, но преди това италианската марка трябва да спечели достатъчно пари, за да си го позволи. В действителност обаче, ще се окаже, че завръщането на Alfa може да стане още догодина, по един доста по-лесен начин, но само като доставчик на двигатели.

За първи път това предположение се прокрадна, когато отново се обсъждаше дали McLaren ще се раздели с Honda и как ще си намери нов доставчик на двигатели. Тогава стана ясно, че вечният съперник на McLaren – Ferrari, може да доставя мотори на британския тим, но като ги брандира като Alfa Romeo. Малко по-късно обаче стана ясно, че нито Ferrari, нито Mercedes имат желание да рискуват позициите си в шампионата като станат партньори на McLaren.

Сега завръщането на Alfa Romeo отново е на дневен ред, но обстоятелствата няма да са толкова бляскави.

Маркионе е готов да заложи на няколко сериозни спортни програми, които да ангажират сериозна част от марките под шапката на FCA, но също така трябва да се преследва и възвращаемост на инвестициите.

Предполага се, че с оглед на това, че бъдещите модели на Maserati ще бъдат хибриди, а по-късно и изцяло електрически, то спортната марка рано или късно ще се появи във Формула Е.

В същото време Ferrari планира да продължи доставките на мотори във Формула 1 за Haas и Sauber, като компанията преподписа с швейцарците, които сключиха договор с Honda, но след това сделката пропадна. Точно моторите за тези два тима ще са с марката на Alfa, тъй като те са по-далеч от челото, а Sauber са на дъното на класирането и това, че използват мотори Ferrari не се отразява добре на имиджа на Скудерията. Без значение, че Sauber ползва мотори от миналия сезон, които вече не се развиват, те пак се казват Ferrari.

Alfa участва за последно във Формула 1 до средата на 80-те години със собствен тим, но със скромни успехи. Компанията спечели първите две титли в съвременния световен шампионат – през 1950 с Джузепе Фарина и през 1951 с Хуан Мануел Фанджо.

Маркионе подхвърли и, че след подновяването на договора със Sauber, ако моторите за тима се прекръстят на Alfa Romeo, то това ще означава, че Скудерията ще помага по-активно на млади италиански пилоти да влизат във Формула 1. И Sauber може да стане „младежкия тим” на Ferrari, като това ще е отлична новина за Антонио Джовинаци и другото протеже на Ferrari – лидерът във Формула 2 Шарл Леклерк.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

FIAT/2017/FiatTipoHD.mp4