www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Няма достатъчно батерии за електромобили!

10.07.2017 | Авто новини: Авто Продукти » Технологии | Автор: Georgi Ivanov | 1520 прочитания
A+ | A-

В най-скоро време автомобилната индустрия ще усети остър недостиг на батерии за електромобили, освен ако не бъдат построени нови производствени мощности. Притеснителната информация идва от Volkswagen, като германският гигант се насочи сериозно към електрификация на гамата си, за да се дистанцира от глобалния скандал „Дизелгейт”, който нанесе тежък удар по реномето и финансите на компанията.

Още през юни миналата година шефът на направление Изследване и развитие Улрих Айхорн прогнозира, че компанията няма да има откъде да купува батерии за бъдещите си електромобили и хибриди, като критичният момент ще настъпи още през 2025 година. Според него, производителите на батерии трябва да осигурят на пазара продукция с капацитет 150 гигаватчаса, а това означава, че трябва да бъдат построени поне 40 нови фабрики за батерии.

Сега Айхорн коригира прогнозата си и обясни, че всъщност ще са нужни батерии с общ капацитет 200 киловатчаса или „дори повече”.

Според неговите сметки, ако всеки от големите автомобилни производители заложи на това 25% от моделите му да са електрически или хибриди до 2025 година, това ще доведе до осигуряването на батерии с общ капацитет 1,5 тераватчаса. И тук идва още едно уточнение – над 40 нови фабрики за батерии, като всяка една от тях трябва да е с капацитета на Гигафабриката на Tesla в Невада, САЩ.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ