www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ще стане ли Aston Martin DBR1 най-скъпият автомобил в света?

28.06.2017 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Georgi Ivanov | 4231 прочитания
A+ | A-

Един от най-важните модели в историята на Aston Martin излиза на търг през август и специалистите очакват, че цената на колата без проблеми ще надхвърли 20 милиона долара.

Става въпрос за DBR1 от 1956 година, като шасито носи №1 и това е първият от общо пет състезателни автомобили от тази серия, създадени с една цел: победата в „24 часа на Льо Ман”.

През втората половина на 50-те години на миналия век DBR1 е отговорът на Aston Martin на Ferrari 250 GTO и Mercedes 300 SLR, като автомобилът е подчинен на голямата мечта на Дейвид Браун – победата в Льо Ман. Това се случва през 1959 година, като успехът е постигнат с друг прототип DBR1, който е много близък до този, който сега ще се продава на търг.

Колата с номер 1 е развита и подготвена за състезания от шефа на състезателния отдел на Aston Martin по това време Тед Кътинг, като през 1956 в Льо Ман с нея се състезават Тони Брукс и Рег Парнел. Двамата отпадат по-малко от 2 часа преди финала заради повреда в двигателя. След това с този автомобил са се състезавали Каръл Шелби, Рой Салвадори, сър Стърлинг Мос и Джак Брабъм, а през 1959 година Мос и Джак Феърман печелят с нея първото място в „1000 километра на Нюрбургринг”.

Тази победа има много важна роля за спечелването на световната титла в шампионата за издръжливост от Aston Martin. По-късно колата е използване от Essex Racing, а в началото на 80-те години шасито се завръща в надпреварите за класически автомобили.

Рекордът за най-скъп автомобил се държи от Jaguar D-Type XKD 501 от 1955 година – 21 780 000 милиона долара, постигнат през миналата година.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ