www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Формула Е: Новият болид започва тестове през октомври

13.04.2017 | Авто новини: Авто Спорт » Писта | Автор: Georgi Ivanov | 2936 прочитания
A+ | A-

Първите тестове на новия болид за сезон пет във Формула Е са насрочени за октомври, но тимовете ще трябва да почакат още, за да изпробват колата.

Сезон пет стартира през 2018 и завършва през 2019 и ще отбележи много важен технологичен скок в развитието на световния шампионат за електрически болиди – тимовете ще използват нови автомобили, които ще са оборудвани с батерии, които ще издържат цялата състезателна дистанция и няма да се налага пилотите да сменят колите.

Новите болиди ще са производство на Spark Racing Technologies – компанията, която произведе и първото поколение на колите във Формула Е и ще се оборудвани с батерии с капацитет 54 kWh, които идват от McLaren Applied Technologies.

Всъщност първият тест на новите коли трябваше да е по-рано, но се получи забавяне заради това, че закъсня избора на доставчика на новите батерии.

Идеята на ФИА беше на 1 октомври компаниите да могат да получат „напълно завършени автомобили”, но това ще стане по-късно.

Краштестовете на новия болид са насрочени за 1 септември, а първият колективен тест на отборите с новата кола ще е през февруари 2018. Новият автомобил ще получи хомологация от август 2018.

Новите болиди ще са по-мощни – от 200 на 250 kW, като енергията, която се възстановява при спиране също ще се увеличи. Но новите коли ще са и по-тежки – от 888 на 930 килограма, основно заради по-тежката батерия, като се очаква теглото й да е почти 360 килограма.

Сега в колите във Формула Е има батерии, дело на Williams Advanced Engineering, които са с по пет модула с по 33 клетки, общо 165 клетки. Батерията на McLaren ще е с 209 клетки, а според непотвърдена информация първите симулации са показали, че тя няма достатъчно заряд, за да се използва в едно цяло състезание и най-вероятно това е една от причините за забавянето на новия болид за Формула Е.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ