www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Таварес и PSA постигнаха добра сделка

06.03.2017 | Авто новини: Коментари » Коментар | Автор: Georgi Ivanov | 4088 прочитания
A+ | A-

На пръв поглед цената от 2,2 милиарда евро (2,3 милиарда долара) за покупката на Opel от PSA Group надхвърля първоначалните очаквания за цена от малко под 2 милиарда евро. Но всъщност условията са много изгодни за шефа на PSA Карлос Таварес.

Ако разгледаме по-подробно отделните елементи на сделката, ще видим, че PSA ще плати около 1,13 милиарда евро кеш за Opel, като парите трябва да бъдат преведени при приключването на сделката, което се очаква да се случи в последното тримесечие на годината.

За какво всъщност плаща PSA в кеш? Цената на Opel като автомобилна марка и производител е 670 милиона евро. Още 460 милиона евро ще отидат за покупката на половината от Opel Bank, като тук купувач е BNP Paribas – финансовата институция ще плати парите на GM.

Има и гаранции на стойност 650 милиона евро в полза на GM, които могат да бъдат конвертирани в акции на PSA – равняват се на 4,2% от акциите на френската компания. Това обаче ще се случи пет години след приключването на сделката, т.е не преди 2022 година.

Не трябва да забравяме, че PSA и Opel вече споразумение за съвместна работа от 2012 година, което се оценява на 1,1 милиарда евро.

Къде обаче се крият още пари? На първо място, ще има допълнителна синергия между двете компании, която ще реализира икономии, при това в сериозен мащаб. От 2018 година нататък се очаква PSA да реализира икономии в размер на 300 милиона евро, а също толкова ще са и те за Opel, но тези пари също отиват в сметката на PSA. Това ще се случи от догодина, когато Opel ще е изцяло притежание на френската компания.

От 2020 година се планират нови икономии, свързани с предстоящото сливане на производството на двете компании, които се оценяват на 1,1 милиарда евро. Тази сума ще нарасне на 1,7 милиарда евро на година от 2026 нататък, когато процесът на синергия би трябвало да е напълно завършен. Единствената уговорка при тези прогнози е, че понякога ефектът от синергията при две толкова големи компании не е толкова значителен, колкото сочат прогнозите. Но дори и да е така, към днешна дата сделката изглежда повече от изгодна за Карлос Таварес и PSA.

Лука Сифери, Automotive News Europe

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ