www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ожие спечели рали "Монте Карло"

23.01.2017 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 5332 прочитания
A+ | A-

Световният шампион Себастиен Ожие спечели за четвърти пореден път рали „Монте Карло”, но сега победата дойде в първия му старт за M-Sport, който неофициално представлява Ford в световния рали шампионат. Състезанието с център Гап сложи началото на нова ера в световния рали шампионат – нови и по-мощни автомобили, както и сериозно разместване на пилотите по големите отбори.

Големият губещ в състезанието се оказа белгийската звезда на Hyundai Тиери Нювил, който беше начело от старта в четвъртък до последната съботна отсечка, където се удари в бетонен блок и остана без задно ляво окачване. Това изкачи Ожие на първата позиция, въпреки че французинът изоставаше с почти 1 минута зад Нювил.

Подиумът обаче беше пренареден в неделните три отсечки, които трябваше да са четири, но една беше отменена заради много публика на трасето.

Още на първото изкачване към легендарния връх Кол де Турини заемащият второто място Ойт Танак получи повреда в двигателя на неговия Ford Fiesta WRC и отстъпи на трето място. Въпреки, че колата му вървеше само на 2 цилиндъра и прекъсваше, естонецът успя да стигне до финала и запази мястото си на подиума, като не позволи на преследвачите си Дани Сордо и Крейг Брийн да го изместят.

След 18-годишно отсъствие Toyota се върна в световния рали шампионат, при това с класиране в Топ 3 – Яри-Мати Латвала завърши втори, като финландецът изскочи на тази позиция в неделя сутрин и нямаше проблеми да я задържи. Още преди старта Латвала прогнозира, че който направи най-малко грешки в трудното състезание, ще е напред на финала и се оказа напълно прав – той не допусна сериозни излитания от трасето, не сбърка повече от другите при избора на гуми и след като успя да реши проблемите с настройките на колата си от първата половина на ралито, започна да се изкачва в класирането.

„Много съм доволен, че отново победихме в рали „Монте Карло”, тъй като това е важен старт за нас в началото на сезона – обясни на финала Ожие. – Това е четвъртата ми победа тук, но и най-трудната. Нямахме достатъчно време, за да се подготвим за старта на новия сезон, съжалявам за Тиери Нювил, той заслужаваше да спечели, но нямаше късмет.”

Битката в световния рали шампионат продължава след три седмици със снежното рали „Швеция”.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ