www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Плюс 100 лева акциз на горивата носят 300 милиона за хазната

03.11.2016 | Авто новини: Авто Продукти » Консумативи | Автор: | 16536 прочитания
A+ | A-

Увеличение със сто лева на акциза на горивата ще доведе до 300 милиона приход в държавния бюджет и съответното последващо подобрение на пътищата в България - това изчислиха на среща с медиите в БТА представителите на гражданско сдружение "Справедливи цени на горивата": Илиян Василев, Георги Георгиев, Георги Илиев, Венцеслав Йонков и Васко Начев. В момента акцизът е 650 лева и увеличение до 750 лв. ще осигури двойно повече постъпления в хазната годишно от последното увеличение на винетките.

При това подобен ръст на акциза на горивата не би трябвало да бъде за сметка на крайния потребител, а само за монолистите на родния пазар, които в момента са обвинени в картелно споразумение, за което ги грози глоба от 600 милиона лева за всяка година от нарушението - при 5 милиона тона годишно потребление на гориво в България. Според "Справедливи цени на горивата" българската нефтена рафинерия край Черно море вече няколко години така калкулира цените, че не е платила стотинка данък печалба в НАП.

Критиките на сдружението са основно към инвестицията от 1,5 милиард лева за инсталацията за обработка на т.н. "кисел нефт" (б.р. - с високо съдържание на сяра), "изкуствено" завишените производствени разходи, "привидния пазар" на горивата, свръхнадценката, търговските отстъпки "на едро" (вече не се публикуват официално цените на едро" и всички други корупционно податливи модели...

Йордан ЛукановТагове: акциз гориваНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ