www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Къде зимните гуми са задължителни в Европа?

31.10.2016 | Авто новини: Катастрофи » Безопасност | Автор: | 4146 прочитания
A+ | A-

В повечето държави от Европейския съюз зимните гуми не са задължителни, но има и изключения. Използването на такива гуми е разписано в закон в Естония, Финландия, Латвия, Словения, Хърватия и Швеция.

Това обясни Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център България към Комисията за защита на потребителите, по време на пресконференция по повод акция „Зима”. По традиция кампанията се организира от Съюза на българските автомобилисти и целта е да обърне внимание на шофьорите как най-добре да се подготвят за предстоящия сезон.

В цяла Европа се обръща все повече внимание на зимните условия на местно ниво. С падащите температури, обилните снеговалежи и заледените пътища, възниква повишено търсене на зимни гуми от страна на шофьорите. Европейската асоциация на производителите на автомобилни гуми и каучукови изделия (ERTMA) силно препоръчва употребата на зимни гуми, които помогат на водачите да се справят с опасните зимни условия на шофиране.

Съществуват значителни разлики между летни и зимни гуми, които позволяват на автомобила да се движи с повишена лекота и безопасност по заледени и мокри пътища. Зимните гуми представляват продуктов сегмент, характеризиращ се със специфични технологии, насочени към оптимално поведение при шофиране на сняг, лед и основно при ниски температури. Комбинация от специални смеси и технологии на протектора, разработени за предизвикателните зимни условия значително подобряват сцеплението на гумата.
 
Данните от проведено наскоро проучване на индустрията показват, че употребата на зимни гуми при леки автомобили може да намали броя на инцидентите причинени от липса на сцепление при зимни условия с 46%. За максимално представяне и безопасност, на всяко колело трябва да бъде монтирана зимна гума. Когато се сменят зимни гуми само на една ос, се препоръчва те да бъдат монтирани отзад, за да се запази контролът и сцеплението.

Използването на зимни гуми е задължително в някои страни в Европа, като сред тях са Естония, Латвия, Литва, Финландия, Норвегия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Совения, Хърватия и Македония. Според законодателството на тези страни всички водачи са длъжни да се движат с 4 гуми, с маркировка М+S с минимум 3мм дълбочина на протектора, през зимните месеци.

В други държави като Австрия, Германия, Чехия, Люксембург, Румъния, Словакия, Швеция, Косово, Турция, Италия, Сърбия, Молдова и Русия употребата на зимни гуми е задължителна през определен период от годината. Важно е да се знае, че в Германия например гуми с шипове, които могат да повредят настилката, не са позволени.

Според последните промени в разпоредбите в Румъния от тази зима управление на превозно средство по обществени пътища, покрити със сняг или лед без зимни гуми, също се счита за нарушение. Повече детайли за другите страни в ЕС може да видите на сайта на Европейски потребителски център – www.ecc.bg (https://goo.gl/W2fJJn). Информацията е събрана и обобщена от мрежата от Европейски потребителски центрове в съответните страни в ЕС, Норвегия и Исландия.


Държави, където използването на зимни гуми е разписано в закон
Естония
Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 1 март. Няма обаче да сгрешите, ако ги ползвате и за по-дълъг срок - между 15 октомври и 31 март. При извънредни метеорологични условия се допуска към гумите да се добавят и шипове от 1 октомври до 30 април. Такива приспособления обаче са забранени между 1 май и 1 октомври.

Финландия
Там зимните гуми трябва да са на колата между 1 декември и края на февруари. Ако ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е разрешено между 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки.

Латвия
Между 1 декември и 1 март латвийските пътища са отворени само за коли, оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Това означава, че грайферите трябва да са поне с 4 мм дълбочина. Гуми с шипове са забранени между 1 май и 1 октомври.

Словения
Между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период, колите до 3.5 тона трябва да са оборудвани със зимни гуми. Такива трябва да са поставени и на четирите колела. Другият вариант е да карате с летни гуми, но в багажника да сте сложили и вериги за сняг, които да ползвате при необходимост. И в двата случая грайферите на гумите трябва да са поне 3 мм.

Хърватия
Зимните гуми са задължителни между 15 ноември и 14 април. Зимното оборудване се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от условията навън. Возилата, които тежат под 3,5 тона трябва да са със зимни гуми (М+S) или с летни, но с минимална дълбочина на грайфера 4 мм, а в багажника да има вериги. В случай на нарушение на правилата за шофиране при зимни условия, шофьорите могат да бъдат глобени в размер на 700 куни (приблизително 95 евро).

Швеция
В тази скандинавска държава между 1 декември и 31 март е задължително да сте екипирали колата си подходящо или със зимни гуми. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки. Правилата се отнасят и за ремаркетата. В Швеция гумите с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 15 април, както и ако се очакват тежки зимни условия.


Държави, където зимните гуми са задължителни, ако това налагат метеорологичните условия
Германия
Ако шофирате към Германия и по пътя има сняг, поледица или скреж, трябва да сте подготвени със зимни гуми или т.нар. всесезонни гуми, които да са поставени и на четирите колела. Техните грайфери трябва да са поне 1,6 мм дълбочина. При положение, че метеорологичните условия са по-меки от обикновено, може да останете и с летни гуми. Много е важно да се знае, че гуми с шипове, които могат да нарушат настилката, не са позволени.

Австрия
Между 1 ноември и 15 април колите трябва да са оборудвани със зимни гуми, когато природните условия го изискват. Тези гуми трябва да са на четирите колела, когато пътищата са покрити със сняг или лед, като грайферите им трябва да са не по-малко от 4 мм дълбоки. Гуми с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 31 май. Шиповете трябва да прилягат плътно, за да не увреждат пътната настилка.

Важно е да знаете, че има ограничение в скоростта на движение на колите с гуми с шипове (80 км/ч в извънградско и 100 км/ч по магистралата), като превозното средство трябва да е „маркирано” със знак за такива гуми. Стикерът се купува от автомобилни клубове или бензиностанции. При зимни условия шофирането без зимни гуми или вериги за сняг може да ви коства глоба от 35 eвро. В случай, че и другите участници в движението са изложени на опасност, санкцията може да стигне и 5000 евро.

Люксембург
Зимните гуми са задължителни при сняг или поледица на пътя.

Норвегия
Няма задължение колите да са със зимни гуми, но в същото време те трябва да са годни за шофиране при зимни условия, което по същество е същото. От 1 ноември (или 15 октомври в северна Норвегия), шофьорите имат право да използват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. След първия понеделник след втория ден на Великден това оборудване трябва да бъде свалено.

Словакия
Ако го изискват метеорологичните условия, зимните гуми са задължителни за автомобилите под 3,5 т – т.е. когато пътищата са покрити със сняг или лед.

Румъния
Управление на превозно средство по обществени пътища, покрити със сняг, лед или черен лед, без зимни гуми, се счита за нарушение.

Чехия
От 1 ноември до 31 март автомобилите трябва да са снабдени със зимни гуми, ако по пътя има значително количество сняг или лед. Тези гуми трябва да са поне с 4 мм грайфер. Гуми с шипове не са разрешени.


Държави, където зимните гуми са задължителни, само ако има знак за това на пътя
Франция
Зимните гуми по принцип не са задължителни, освен ако няма поставен специален пътен знак на пътя.

Испания
Като цяло зимните гуми не са задължителни в Испания. Според последните промени в регулацията гумите трябва да са с поне 3 мм дълбочина през периода 1 ноември-14 април.

Италия
Зимните гуми не са задължителни в Италия. Когато обаче има специален пътен знак, автомобилите трябва да са оборудвани с вериги за сняг или зимни гуми за периода, указан на знака.


Държави, в които зимните гуми не са задължителни
Белгия, Кипър, Малта, Португалия, Унгария и Гърция
Зимните гуми не са задължителни.

Дания
Зимните гуми не са задължителни. Ползването на гуми с шипове е разрешено от 1 ноември до 15 април.

Ирландия
Зимните гуми не са задължителни. Гумите с шипове не са незаконни, но могат да се ползват при по-плътна снежна или ледена покривка.

Исландия
Няма определен период, в който зимните гуми да са задължителни. Според местните разпоредби обаче в колата трябва да има оборудване – вериги за сняг или гуми с по-дълбоки грайфери, за да са под ръка на шофьорите при обилен сняг или лед на пътя. Ако зимата е мека, например в по-южните райони, могат да се ползват и летни гуми, но т.нар. всесезонни гуми са най-използваните в Исландия. Употребата на вериги е забранена в случай, че причинява щети на настилката.

Литва
Зимните гуми не са задължителни, но по правило между 10 ноември и 1 април не могат да се ползват летни гуми, а се налага те да се заменят с т.нар. всесезонни гуми. Не са позволени гуми с шипове между 10 април и 1 ноември.

Холандия
В Холандия зимните гуми не са задължителни. Употребата на гуми с шипове не е позволена, защото уврежда настилките.

Полша
Не се изисква използването на зимни гуми, но силно се препоръчва употребата на зимни гуми или на т.нар. всесезонни гуми през зимата при по-тежки природни условия. Веригите са разрешени, в определени места са задължителни, като в тези райони на пътищата са поставени специални знаци. Употребата на гуми с шипове е строго забранена в Полша. Те могат да се ползват само по време на зимни състезания или рали.

Великобритания
Зимните гуми не са задължителни. Разрешена е и употребата на вериги за сняг, както и на гуми с шипове.

В България не е задължително използването на зимни гуми. Сега има предложение към закона за движение по пътищата да бъде записано, когато се влошат метерологичните условия, колите да са със зимни гуми...

* Информацията е осъвременена според последните промени в някои държави.Тагове: зимни гумиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ