www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

14 екипажа стартират в "Еко Рали България 2016"

12.10.2016 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 3887 прочитания
A+ | A-

14 екипажа ще застанат на старта на „Еко Рали България 2016”, като надпреварата е част от календара на Световната купа „Алтернативни енергии” на ФИА и е включена в програмата на община София - кандидат за Европейска столица на спорта 2018, ще се проведе между 14 и 16 октомври.

„Еко Рали България 2016” се организира от спортен клуб „Интерспийд рейсинг” под патронажа на Столична община и в партньорство с общините Мирково, Панагюрище, Стрелча, Копривщица и Хисар.

Същият клуб провали ралито от националния ни шампионат „Средна гора”, което и тази година отпадна от календара, а неговите предишни издания, както и тези на „Еко Рали България” бяха белязани от сериозни слабости и пропуски в организацията. С това най-вероятно се обяснява и слабия интерес на участниците към новото издание на екологичното състезание.

Сред екологичните машини, които ще се борят за победата в „Еко Рали България 2016”, на арката ще видим 5 електромобила, 3 хибридни автомобила и 6 машини, задвижвани с алтернативни горива като природен газ и пропан-бутан.

Три екипажа от съседна Сърбия ще мерят сили с българските си конкуренти, като два от тях ще са дамски. С три отбора, съставени от представители на нежния пол пък, ще се отчете България, с което изцяло женските тандеми в надпреварата стават общо 5. Свои екипажи ще пуснат от Пътна полиция, Съюза на българските автомобилисти и Българската фотоволтаична асоциация.

Официалният старт, който ще бъде даден от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, ще бъде пред „Гранд Хотел „София” в столицата на 14 октомври (петък) от 16 часа, а още от 12 по обед атрактивните ековозила ще бъдат изложени за разглеждане.

Маршрутът на „Еко Рали България 2016” ще отведе участниците от София до Старосел и обратно, като за изцяло електрическите возила ще е през Мирково и медодобивния завод „Аурубис” в Пирдоп, а за останалите участници ще е през Панагюрище и Копривщица.

Над 100 км от трасето са отделени за т. нар. регулаторни тестове, в които, според поставените задачи, ще се оценяват състезателите.

От всички, участващи в състезанието се изисква да демонстрират сериозна загриженост към околната среда. Така, освен да карат икономично и еко, състезателите ще се грижат да оставят местата, на които са били дори по-чисти, отколкото са ги заварили.

Автомобилите, допуснати до участие в рали от този тип са разделени в категории според вида задвижване – електрическо, хибридно или на алтернативни горива (пропан-бутан, метан, биогаз и др.), според техническия правилник на ФИА за автомобили с „алтернативна енергия”. Еко Рали България, както и другите надпревари от този тип, насърчава използването на новите автомобилни технологии за съхраняване и пестене на енергия, изхвърляне на възможно най-малко количество въглероден двуокис, както и други замърсители на въздуха.

Ралито също така насърчава водачите да променят своите навици при управлението на автомобила, като се даде приоритет на опазване на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор, чрез използване на алтернативни горива и електрическа енергия като източник за задвижване на техните машини.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ