www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Иранец създаде съвременна версия на Mormon Meteor

31.08.2016 | Авто новини: Автоновини » Последни | Автор: Georgi Ivanov | 6743 прочитания
A+ | A-

Още по темата

Иранският дизайнер Мехди Аламдари представи проект за съвременна версия на легендарния спийдстър Mormon Meteor от 30-те години на миналия век, който по това време подобрява редица рекорди за максимална скорост.

Прототипът е в стилистиката на Mercedes SLR McLaren и по-точно версията, кръстена на британския пилот Стърлинг Мос.

Техническите характеристики на иранската версия на Meteor засега са неизвестни, както и не се знае дали изобщо ще има пълноразмерна версия на прототипа и дали той ще бъде сглобен.

Mormon Meteor е един от най-бързите автомобили на 30-те години, като е изграден на базата на Duesenberg Special, а автомобилът за рекорди остава в един-единствен екземпляр.

Важна роля в създаването на Meteor има Ейб Дженкинс – по това време кмет на Солт Лейк Сити и запален автомобилен състезател. И тъй като в Солт Лейк Сити преобладават мормоните, оттам идва и името на спийдстъра.

Първоначално Meteor се задвижва от 6,9-литров V8 мотор с механичен компресор с мощност 400 конски сили. Скоро обаче става ясно, че за рекордите ще е нужен по-мощен двигател и Meteor получава 26-литров авиационен мотор V12 със 750 конски сили. С него обаче колата станала много трудна за каране и Meteor получил оригиналния си 6,9-литров мотор.

През 30-те години Meteor е носител на четири рекорда за скорост, като най-високата скорост, постигната с него е 253,1 км/ч.

От 1959 до 2004 година Mormon Meteor е бил част от частна колекция, след това колата е продадена на търг в Пебъл Бийч. Новият собственик възстановява напълно Meteor и през 2007 година печели с него конкурса за елегантност в Пебъл Бийч.

Още по темата
Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ