www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Крис Мийк с историческа победа във Финландия

31.07.2016 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 5226 прочитания
A+ | A-

Крис Мийк спечели рали „Финландия” и стана първият британец, триумфирал в легендарната надпревара от световния шампионат, известна с високите си скорости и дългите скокове. Звездата на Citroen спечели битката с Яри-Мати Латвала, който преследваше трета поредна победа и общо четвърта у дома.

Мийк излезе начело във втората отсечка, основно заради задната си стартова позиция, завърши първия ден с аванс от 18,1 секунди, на другия ден спечели двете минавания на митичната отсечка „Унинпохя” и завърши деня с аванс от 41 секунди. В последните 4 отсечки днес Мийк контролира хода на състезанието и взе третата си победа в световния шампионат и втора за годината.

Още вчера Латвала заяви, че ще заложи на сигурното каране, за да си гарантира второто място, тъй като иска да се възползва максимално от проблемите на световния шампион и лидер в класирането Себастиен Ожие. Френската звезда на VW катастрофира в десетата отсечка, загуби 16 минути и остана далеч от Топ 10, а днес не успя да се пребори и за точки в последната отсечка, която носи допълнителни точки.

Най-оспорваната битка се разрази за третото място, като накрая я спечели Крейг Брийн с втората кола на PH Sport, а това се оказа първи подиум в световния шампионат за ирландеца. Брийн се разплака на финала от силните емоции и посвети третото място на предишния си навигатор, който загина. Брийн си осигури третото място след катастрофата на От Танак, който отпадна във втората отсечка днес.

Последните етапи се превърнаха в оспорвана битка между двамата пилоти на Hyundai Тиери Нювил и Хейдън Падън, които се бореха за 4-ото място. Един етап преди края Нювил водеше с едва 1,2 секунди, а на финала взе 4-ото място с 2,3 секунди аванс. Двамата имаха шанс да настигнат и Брийн, но той опази третото място от атаката им, макар и с аванс от скромните 4,6 секунди.

Мадс Остберг донесе шестото място на Ford, а победителят в WRC 2 Есапека Лапи завърши 8-и в генералното класиране в едно от най-успешните състезания в историята на Fabia R5.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ