www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Shell Eco-marathon 2016: Индивидуален приз и рекорди за българските отбори в Лондон

05.07.2016 | Авто новини: Автоновини » Екология | Автор: Jordan Lukanov | 1328 прочитания
A+ | A-

Студентите от Технически Университет София отбелязаха най-високия резултат от трите български отбора, които участваха на Shell Eco-marathon Европа 2016 – най-голямото състезание за енергийна ефективност, което тази година се състоя за първи път в Лондон. Тимът с емблематичното име „Феникс“ се класира на четвърто място в категорията автомобили Градски тип, задвижвани с водородна клетка.

Студентите от столицата заеха 4-о място с постижение от 229 км, изминати с 1 куб. м водород. На първо място застана вечният им конкурент - отборът от Политехническия университет в Нант, който измина 389 км/1 куб. м водород.

Своите постижения от миналата година подобриха и отборите от Русенския университет и от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство и туризъм „Никола Й. Вапцаров“ в Чепеларе. И двата тима се състезават в категорията Прототипи, а задвижването е с електрическа батерия.

Русенските студенти се класираха на 11-о място от общо 49 отбора с резултат 409 км с 1 квтч, с което подобриха постижението си от 2015 г. с впечатляващите 92%. Учениците от Чепеларе заеха 25-о място със 178 км/1 квтч – с 35% по-добро постижение спрямо 2015 година.

В категорията на тези два тима първи е отборът от Испания Eco-Dimoni с постижение от 747 км/1 квтч. Пилотът от Чепеларе Силвестър Ботев отбеляза рекорд за най-бързо излизане от автомобила по време на техническата проверка – 2,97 секунди.

„Дълбоко съм впечатлена от усилията на българските отбори да се справят както с построяването на съвсем нови автомобили, така и с предизвикателствата на изцяло новата писта и обстановка в Лондон. Сам по себе си фактът, че и трите тима от България завършиха състезанието и се класираха достойно в своите категории вече е успех. Не бива да забравяме сериозния напредък в сравнение с изминатото разстояние с единица енергия през миналата година. Вече гледаме напред към 2017 г., когато българското участие в Shell Eco-marathon ще навърши 10 години и сме изпълнени с готовност да увеличим значително отборите от България,“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.  

Тази година Shell Eco-marathon Европа беше част от първия фестивал на устойчивото развитие „Изгради бъдещето“. Четиридневното събитие в лондонския олимпийски парк „Куин Елизабет“ събра над 30 000 посетители от всички възрасти, а специални гости бяха футболната легенда Пеле и пилотът от Формула 1 Кими Райконен.

Присъстващите на фестивала „Изгради бъдещето“ в Лондон, който започна на 30 юни и завърши на 3 юли, имаха привилегията да се запознаят и с редица технически иновации, инспирирани от Shell, чиято цел е да подпомогнат човечеството в справянето му с енергийните предизвикателство на XXI век.

Сред тях са системата Pavegen, която трансформира кинетичната енергия от стъпките на хората във възобновяема електрическа енергия, GravityLight – метод за производство на светлина за общности, нуждаещи се от достъп до чиста и достъпна електрическа енергия, който използва само тежест и скрипец, както и изобретението Capture Mobility, при което вятърни турбини превръщат раздвижващия се въздух от преминаващите автомобили на пътя в електричество.

Футболната икона Пеле беше домакин на виртуален футболен мач между младежки отбори в Лагос, Нигерия, и в Лондон, на който се използваше системата Pavegen. Всяко докосване на крака на футболист до кинетичните плочки на Pavegen, инсталирани в игралните полета, увеличаваше игровото време на съответния отбор и възможността да отбелязва повече дузпи.

Суперзвездата на Формула 1 Кими Райконен оцени високо „чудесната, комплексна работа“ на младите студенти, които участват в Shell Eco-marathon Европа – състезание, организирано от повече от 30 години.

Над 200 студентски отбора от 29 страни от целия свят пристигнаха в олимпийския парк „Куин Елизабет“, след като в продължение на 12 месеца конструираха, сглобяваха и тестваха своите енергийно-ефективни превозни средства, които се състезаваха на специално изградена градска писта, дълга 2,2 км, за да изминат най-дълго разстояние с най-малко количество гориво. Младите инженери се състезаваха в две основни категории – прототипи и автомобили „Градски тип“.

Победителите с най-високи резултати Microjoule-La Joliverie от Франция постигнаха нов рекорд от 2606,4 км с един литър компресиран природен газ (метан) в категорията „Прототипи“. Успех постигна и лицеят Louis Delage от Франция, който измина разстояние от 445,7 км с използването на еквивалент от един литър гориво с тяхната задвижвана от бензин кола „Градски тип“.

Фестивалът „Изгради бъдещето“ предложи още едно интересно състезание на присъстващите - Световен шампионат за пилоти от Shell Eco-marathon – индивидуална надпревара между победителите в категорията „Градски тип“ от Северна Америка, Азия и Европа, за да определят най-бързия и най-енергийно-ефективния пилот. В него Симеон Михов от ТУ-София зае първо място сред пилотите на автомобили, задвижвани от водородни клетки, а победилият отбор на Световния шампионат на пилотите беше от университета Пендидикан в Индонезия.

Отборът беше награден със седмица тренировки с отбора на Ферари в Маранело, Италия. Те ще се срещнат с отбора от Формула 1 и ще получат от тях съвети как да подобрят технологията си за следващия Shell Eco-marathon.

Норман Кох, глобален технически директор на Shell Eco-marathon, заяви: „Тази година пистата беше особено предизвикателна за всички отбори и ние станахме свидетели на високи стандарти на представяне, както и на решимостта и отборния дух на шампионите.“Тагове: Shell Eco-marathon

СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ