www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

"Еуратек" спонсор на уникална изложба в Националната галерия в София

17.05.2016 | Авто новини: Клюки » Светско | Автор: Jordan Lukanov | 9318 прочитания
A+ | A-

"Еуратек“ – официалният представител на „Шкода“ за България, даде средства за реализирането на прекрасна изложба в Националната художествена галерия.  От 17 май до 4 септември в Националната художествена галерия можем да видим уникалната изложба "Иван Мърквичка (1856-1938) и новата българска живопис".

Експозицията е посветена на 160-годишнината от рождението на Иван Мърквичка – художник (роден и починал в Чехия), чиято съдба е свързана с първите стъпки в изграждането на следосвобожденската българска култура. Неговите битови композиции са своеобразна емблема на времето. И ако в тези произведения е отразено традиционното ежедневие, то портретите представят новата свободна личност - фейсбук галерия.

Иван Мърквичка оставя ярка следа в многообразната картина на зараждащия се художествен живот. Той е сред основателите на първото ни художническо дружество, сред организаторите на първите изложби, сред инициаторите на първото специализирано списание за изкуство. Участва активно в създаването на Държавното рисувално училище през 1896 год. (днес Национална художествена академия) и е негов първи директор и професор по живопис до 1921 година.

През дългия си творчески и обществен живот Мърквичка не е самотник. Заобиколен е от съмишленици във време, когато българското изкуството изминава пътя от възрожденските икони и портрети до модерната пластична култура. Мнозина от учениците му демонстрират и нови художествени възгледи. Историята е наситена със събития, има своите върхови постижения, познава и вътрешните колизии и лутания.

Изложбата, подготвена от изкуствоведа Бистра Рангелова в екип с Елица Терзиева и Боряна Вълчанова, е първи опит да се постави творчеството на Иван Мърквичка в контекста на сложния и богат на индивидуалности художествен живот в България в края на ХІХ и началото на ХХ век. Повдига се въпросът за нашето познание за изкуството от този период, както и за преценката ни за него. Представени са 50 автори – повечето известни и високо ценени, а други - непознати дори и за специалистите. Голяма част от картините се показват за първи път.

Изложбата се осъществява с подкрепата на „Еуратек“ – официален представител на „Шкода“ за България. На откриванете в НХГ, освен културни дейци, присъстваха шефът на компанията Иван Тодоров и посланикът на Чехия в България.

Вносителят на чешката марка автомобили Skoda подпомага и народното веселие с песни и танци пред Народен театър "Иван Вазов" от 12:00 до 16:30 ч. на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.Тагове: Еуратек спонсор изложба SkodaНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ