www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Бойко Борисов пусна обходния път на Монтана (+ видео)

29.12.2015 | Авто новини: Катастрофи » Транспорт и логистика | Автор: Jordan Lukanov | 8815 прочитания
A+ | A-

Със средства от над 46,5 млн. лв.от Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. завърши изграждането на обходния път на Монтана. Общата дължина на участъка е 12,452 км.

Новата отсечка бе открита от премиерът Бойко Борисов, министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров и кметът на Монтана Златко Живков.

Околовръстното на Монтана е част от участъка Видин – Ботевград. По път I-1 (Е-79) се осъществяват транспортните връзки между три европейски държави – Румъния, България и Гърция. С пускането в експлоатация на втория мост над р. Дунав при Видин - Калафат се увеличиха транзитните потоци в Северозападна България, като направлението се използва все по-интензивно като най-къс маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Обходът е с параметрите на скоростен път – с по две ленти на движение в двете посоки. На обекта има 4 пътни възела, 11 големи съоръжения – мост над река Огоста, 7 подлеза, 2 надлеза, и надлез над ж.п. линията Бойчиновци – Монтана - Берковица.

Четирите пътни възела са при:
- 102-ри километър: осигурява връзката на трафика от центъра на Монтана към посока Видин;
- 108-ми километър: при пресичането на път III-112 по направлението Монтана – Арчар – Видин. Чрез него ще се осъществява безпрепятственото преминаване над път Е79;
- 110-и километър: при пресичането на Е79 с път II-81, осигуряващ връзката на Монтана с Лом;
- 113-и километър: при това съоръжение трафикът ще се влива в Е79, както и в направленията за центъра на Монтана и за с. Николово.

Инвестираните средства по ОП "Транспорт" 2007 – 2013 г. в края на програмния период ще достигнат близо 95%. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на откриването на обходния път на Монтана. По думите му, това е висок процент на усвояване, като се има предвид големия финансов ресурс на програмата и сложността на инфраструктурните проекти.

Изграждането на обходните пътища на Монтана и Враца, които бяха построени с пари от програмата, са част от последователната ни политика, която провеждаме за повече инвестиции в Северозападния регион на страната, каза Ивайло Московски. Той допълни, че с изграждането на конкурентна инфраструктура ще бъдат привлечени инвестиции и региона ще добие изцяло нов облик. Министър Московски посочи, че трафикът по Дунав мост 2 се е увеличил 4 пъти от предварително заложените параметри и е изключително важно прилежащата инфраструктура също да бъде рехабилитирана и изградена.


Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ