www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Революция: Mercedes пусна камион без шофьор по магистралата към Щутгарт (видео)

03.10.2015 | Авто новини: Автоновини » Камиони и автобуси | Автор: Kiril Stoykov | 24562 прочитания
A+ | A-

Mercedes-Benz пусна първия автономен Actros на 2 октомври в участъка от магистралата A8 в Германия между Денкендорф и летището в Щутгарт. На революционния полуавтономен шофьор без пилот имаха смелостта да се качат премиерът на провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Крищман и д-р Волфганг Бернхард, член на управителния съвет на Daimler AG, отговарящ за камиони и автобусите, които направиха първото си самостоятелно пътешествие по обществен път с ТИР.

Камионът на мерцедес се движи без помощта на шофьора заради програмата Highway Pilot. Тя се състои се от два радарни сензора с зрителен ъгъл от 18 и 130 градуса. Първият сканира пространството в далечината до 250 метра, а вторият дистанцията до 70 метра, за да открива други тирове, които да "прихване" за движение в колона.

Оборудването включва и стерео камера, която сканира пътя хоризонтално и вертикално с ъгли на видимост от 45 и 27 градуса съответно. Тя разпознава пътната маркировка и поема кормилно управление, което автоматично води 18-тонния камион по шосето. За необходимото ускорение и забавяне се грижи адаптивния круиз контрол, с който е оборудван и стандартния сериен Mercedes-Benz Actros. С джаджата Highway Pilot камионът не може да маневрира от лента в лента, както и да излиза от магистралата. При сменяне на лентата контрола се поема от шофьора, както и при лоши метеорологични условия.

От "Даймлер" са убедени, че благодарение на технологията Highway Pilot поне с 10 процента ще падне разхода на гориво. Автономните камиони ще могат да се движат един след друг в много малка дистанция, което ще намали въздушното съпротивление. Ще се подобри пътната безопасност с намаляване на умората у тираджиите.Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ