www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Над 80% от парите по ОП "Транспорт" са разплатени

24.09.2015 | Авто новини: Катастрофи » Транспорт и логистика | Автор: Jordan Lukanov | 1842 прочитания
A+ | A-

Над 1,575 милиарда евро са раплатени на бенефициентите, което надвишава 80% от средствата по Оперативна програма „Транспорт“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. Ивайло Московски по време на годишния отчет на програмата. В събитието взеха участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, представители бенефициентите по програмата, на изпълнителната и местната власт, неправителствени организации, експерти и др.

Министър Московски подчерта, че за този програмен период е натрупан добър опит в управлението на проекти, който ще бъде използван при реализацията на стартиращите в момента проекти. "ОП "Транспорт" навлезе в своята финална фаза и резултатите са видими“, заяви министър Московски и допълни, че са постигнати добри проценти на изпълнение на заложените цели в сравнение с други европейски държави.

Министър Ивайло Московски отчете, че само за една година са пуснати в експлоатация четири големи инфраструктурни проекта – Лот 2 на АМ „Марица“, Лот 4 на АМ „Струма“, както и метрото до Летище София и до Бизнес парка в кв. Младост 4. Той отчете и успешното приключване на двата проекта за наблюдение на корабоплаването по море и река – VTMIS и BULRIS, и допълни, че България е първата дунавска държава, в която е изграден административен и оперативен център за наблюдение на корабите. „Успешно приключи и проектът за подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав, който се изпълнява от ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“, допълни Ивайло Московски.

„В края на месец октомври ще завършим Лот 2 на АМ „Струма“  и Лот 1 на АМ „Марица“, с което тя ще стане втората изцяло изградена магистрала“, посочи министърът. „Полагаме максимални усилия до края на годината да бъдат завършени в голяма степен и трите железопътни проекта по направленията Първомай – Свиленград, Пловдив – Бургас и Септември – Пловдив. Анализите показват, че част от дейностите по тях ще се изпълняват и през 2016 г., за които ще търсим други източници на финансиране – средства от съответния бенефициент, бюджетни средства или заем“, разкри Ивайло Московски.

Заместник-ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ Галина Василева отчете, че през оставащите няколко месеца до края на годината трябва да бъдат усвоени около 420 млн. евро, за да няма загуба на средства. „Предстои да бъдат изградени още 83 км жп линии, в ход е и модернизацията на жп гарите в София и Бургас и изграждането на Интермодален терминал Пловдив“, обобщи Галина Василева.

„В пътния сектор в момента се изграждат 72 км автомагистрали, 24 км първокласни пътища, както и система за преброяване на трафика по автомагистралите и първокласните пътища“, каза инж. Василева. Тя допълни, че се предвижда „обратно“ фазиране на проекта за разширение на линия 2 на метрото от метростанция „Джеймс Ваучер" дo метростанция „Витоша” в кв. Хладилника. Той беше предвиден за финансиране от новата оперативна програма, а сега ще се реализира със средства от ОПТ. Галина Василева съобщи, че Европейската Комисия е одобрила и последния проект по програмата за изграждане на обходния път на град Габрово.СнимкиОще по темата
Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ