www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ferrari и Mercedes учтиво отказаха на Жан Тод

13.07.2015 | Авто новини: Коментари » Коментар | Автор: Georgi Ivanov | 1811 прочитания
A+ | A-

Ferrari и Mercedes учтиво отказаха на Жан Тод

Mercedes и Ferrari изразиха готовност да започнат преговори за цената на двигателите, които доставят на другите отбори във Формула 1, но бяха категорични, че не могат да намалят цената на моторите по молба на ФИА.

В момента Mercedes доставя двигатели на заводския си тим и на още три отбора, а Ferrari също ще има три клиентски тима от началото на следващия сезон, когато във Формула 1 влезе новият американски отбор на Джийн Хаас.

Президентът на ФИА Жан Тод се опитва да наложи таван на разходите за двигатели, респективно и на цената на моторите, за да намали финансовата тежест, която понасят малките тимове. В унисон с него Стратегическата група за развитието на Формула 1 наскоро даде мандат на ФИА и FOM да потърсят такава промяна на правилата, която да позволи това да се случи.

Според списание auto motor und sport, в момента клиентите плащат между 17 и 22 милиона долара на сезон за доставката на двигатели, хибридни системи и трансмисии, като всичко това идва в пакет. Целта на ФИА е до 2017 година тези разходи да паднат на 12 милиона долара за двигател и хибридни системи и на 1,5 милиона долара за трансмисиите.

Ferrari и Mercedes са направили сериозни инвестиции в новите V6 турбо мотори в последните години и работят по солидни бизнес планове, в които участват техните клиенти, а целта е компаниите да си върнат част от вложенията.

Шефът на Ferrari Маурицио Аривабене вече заяви, че Скудерията няма намерение да субсидира цената на двигателите и хибридните системи, за да намали разходите на своите клиенти.

„Кажете ми къде другаде по света има продукт, който може да купите на цена, равна на себестойността му – обясни Аривабене. – Ние ще преговаряме, за да можем да предлагаме моторите си на най-добрата възможна цена, но не можем да правим подаръци на никого.”

Тото Волф допълни, че в Mercedes са отворени за преговори относно цените на моторите, но поясни, че компанията няма да разбие бизнес модела си във Формула 1 що се отнася до доставката на силови установки.

„Господин Тод иска да се опита да намали цените на моторите за клиентите, тъй като тези пари са голяма част от бюджетите на по-малките отбори – обясни Волф. – Ние приемаме това много сериозно, разглеждаме различни възможности, но за съжаление, вече имаме работещ бизнес модел с тези двигатели, в които сме направили сериозни инвестиции.

„Но, ние сме наясно, че това е важна тема, затова ще разгледаме отново ситуацията и ще имаме отговор, който обаче не знам дали ще е приемлив или не.

„Но е добре да се знае следното – в една голяма корпорация, каквато е Mercedes, моделът е следният: създава се бизнес модел, оправдават се инвестициите и след това идва подписването на договорите с клиентите. Ако това се наложи да се промени защото обстановката в шампионата се е променила, това ще е сериозно предизвикателство за нас.

„Тогава ще трябва да измислим нов план, да намерим решение и да оправдаем разходите за това, че отново променяме нещата. Това е най-трудната част.”СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ