www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Три автомобилни компании ще влизат в WTCC

03.07.2015 | Авто новини: Коментари » Коментар | Автор: Georgi Ivanov | 4517 прочитания
A+ | A-

Генералният мениджър на световния пистов шампионат за туристически автомобили (WTCC) Франсоа Рибейро обясни, че три автомобилни производители се интересуват от участие в надпреварата, като първият може да се появи още догодина. От началото на миналата година в WTCC доминира заводският тим на Citroen и след състезанията на „Пол Рикар” пилотите на френския отбор заемат първите три места в класирането. Citroen замени предишния доминиращ производител в WTCC Chevrolet, който беше на върха в периода 2010-2012 година, след което се оттегли от шампионата и напусна европейския пазар.

„В WTCC спортните правила са по-важни от техническите, а аз съм впечатлен колко бързо се повиши нивото на спорта при нас – обясни Рибейро. – Всички автомобилни производители, които обмислят участие в WTCC са отбелязали това, което вероятно обяснява и защо не бързат с обявяване на програмите си. Мисля, че всички вече са наясно какво направи Citroen и никой не иска да изпада в ситуацията на Honda – тимът се бори срещу времето и няма достатъчно тестове. Вече отмина времето, когато можеше да дойдеш в WTCC и да разчиташ, че след като имаш добър пилот, то това ти осигурява добро класиране.”

Въпреки доминацията на Citroen, WTCC остава интересна цел за голям брой автомобилни производители. Все още не е потвърдено, но на състезанията в Словакия са присъствали представители на KIA, а сериозен интерес има и от страна на Volvo – шведите участваха през 2011 год., за да се „ориентират”, а през 2014 год. редовно пращаха свои „съгледвачи” на състезанията от WTCC.

„Мога да ви кажа, че има интерес – обясни Рибейро. – В момента поне 3 компании работят по програми за WTCC, но решенията не се взимат лесно. А и всеки, който иска да се изправи срещу Citroen, ще трябва да се подготви много професионално и тук не става въпрос само да разполага с много пари. Много е лесно да кажем, че Citroen доминира в шампионата и това плаши другите производители, но това не е така. Французите разполагат с най-добрия автомобил, най-добрите пилоти, тимът им е най-високо ниво и те нямат технически проблеми и инциденти на пистата, най-общо представят се много силно.”

Рибейро потвърди, че кандидатите за WTCC вече са наясно, че трябва да избегнат грешката на Honda и да заложат на автомобил тип седан при разработката на състезателните си коли, тъй като това е по-доброто аеродинамично решение. Настоящите технически правила за клас TC1, в който влизат заводски подготвените автомобили, няма да се променят скоро, което обещава сигурност и постоянство за новите участници в WTCC.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ