www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Карлос Гон не изключи Renault да остане във Формула 1

30.06.2015 | Авто новини: Коментари » Коментар | Автор: Georgi Ivanov | 2125 прочитания
A+ | A-

Карлос Гон не изключи Renault да остане във Формула 1

Главният изпълнителен директор на Renault Карлос Гон заяви в Париж, че компанията все още не е решила дали да остане във Формула 1, но допълни, че това зависи от начина, по който ще се ръководи световният шампионат и какви промени предстоят в правилата.

Renault има договори за доставка на мотори на Red Bull и Toro Rosso до края на 2016 и Гон беше категоричен, че компанията ще изпълни тези си задължения.

Френският автомобилен гигант засега не се справя особено добре с новите правила за моторите във Формула 1, които от началото на 2014 наложиха нова турбо ера в световния шампионат, в която новите 1,6-литрови V6 двигатели работят с хибридни системи, по две в кола от този сезон. Честите повреди в двигателите на Renault и липсата на мощност доведоха до постоянни оплаквания от страна на Red Bull и няколко заплахи, че компанията ще напусне световния шампионат, въпреки че притежава два отбора.

„Когато една компания като нашата създава и развива двигатели за Формула 1, то има привилегията да бъде забравена, когато тимът побеждава и да е във фокуса на вниманието, когато отборът губи”, отговори Гон на редицата оплаквания от страна на бившите шампиони Red Bull, които дори и в най-силните си години не се справяха особено добре със задачата да промотират Renault.

„Що се отнася до Формула 1, не отхвърляме нито една възможност – допълни Гон. – Може да напуснем. Може и да останем само като доставчик на двигатели, но това е най-малко вероятно. Може отново да имаме собствен тим. Всички тези възможности са отворени към момента и ние ги анализираме, за да решим какво ще правим.”

Гон обаче направи уточнението, че решението няма да е само на компанията, а ще зависи и от начина, по който се управлява Формула 1, както и от яснотата за развитието на световния шампионат и бъдещите промени в правилата.

„За нас това има смисъл, само ако е свързано с начина на управление на спорта – обясни Гон. – Затова и нашето решение се бави. Опитваме се разберем накъде ще поеме Формула 1 преди да решим какво да правим. Управлението на спорта е много важно.

„Не става въпрос за конкретни решения, кой какво прави. Ние искаме да знаем колко точно ще трябва да инвестираме, какви ще са разходите ни и какво ще получим срещу това. Не става въпрос само за възвращаемост на пари. Но това също е важно, искаме да знаем какво ще се случва с разпределението на парите от тв правата, за да могат тези, които правят спорта, тези, които създават шоуто за феновете да получават справедлива възвращаемост на инвестициите си.

„Въпросът е дали си струва? Все пак, ние ангажираме стотици инженери, инвестираме стотици милиони евро, много технически ресурси и искаме да знаем какво ще получим насреща.

„Renault няма да участва във Формула 1 само заради участието, ние можем да си позволим да участваме където искаме, но наистина трябва да има смисъл в едно такова начинание.”

Гон също така потвърди, че Renault се ангажира все по-сериозно с Формула Е и влиза като автомобилен производител във втория сезон на шампионата, като ще работи с тима на Ален Прост и Жан-Пол Дрио, който спечели титлата при отборите.

Георги ИвановСнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ