www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Революция: Daimler пусна безпилотни камиони по американските пътища (+видео)

06.05.2015 | Авто новини: Автоновини » Камиони и автобуси | Автор: Jordan Lukanov | 24216 прочитания
A+ | A-

Американският щат Невада е първото място в света където е разрешено да се движат самоуправляеми камиони по обикновени пътища. Идеята за превозни средства роботи идва отдавна в главите на писателите фантасти, но в последните години тази технология се развива с бурни темпове.

"Това е официално! Губернаторът на Невада издаде първата лицензия за автономния камион Freightliner за използване по автомагистралите в САЩ", съобщи немската компания Daimler. Това стана на специално събитие на Даймлер около Лас Вегас - Las Vegas Motor Speedway, където беше представен камионът робот Freightliner Inspiration и с прожекция върху язовирната стена Hoover Dam - в долното течение на Колорадо (на границата между Невада и Аризона), която беше използвана за гигантски екран с височина от 221 м.

Тестовите прототипи Freightliner Inspiration Truck са направени на базата на серийните камиони Freightliner Cascadia, като са получили новата революционна технология Highway Pilot. Тя се състои се от два радарни сензора с зрителен ъгъл от 18 и 130 градуса. Първият сканира пространството в далечината до 250 метра, а вторият дистанцията до 70 метра, за да открива други тирове, които да "прихване" за движение в колона.

Оборудването включва и стерео камера, която сканира пътя хоризонтално и вертикално с ъгли на видимост от 45 и 27 градуса съответно. Тя разпознава пътната маркировка и поема кормилно управление, което автоматично води 18-тонния камион по шосето. За необходимото ускорение и забавяне се грижи адаптивния круиз контрол, с който е оборудван и стандартния сериен Mercedes-Benz Actros. С джаджата Highway Pilot камионът не може да маневрира от лента в лента, както и да излиза от магистралата. При сменяне на лентата контрола се поема от шофьора, както и при лоши метеорологични условия.

От "Даймлер" са убедени, че благодарение на технологията Highway Pilot поне с 10 процента ще падне разхода на гориво. Автономните камиони ще могат да се движат един след друг в много малка дистанция, което ще намали въздушното съпротивление. Ще се подобри пътната безопасност с намаляване на умората у тираджиите.


"Днес представяме пред вас първият в света и в историята самоуправляем камион с регистрационни табели", - заяви Волфганг Бернхард, генерален директор в Даймлер за производството на автобуси и камиони. Според неговите думи, използването на автономни автомобили ще доведе до значително намаляване на катастрофите в резултат от грешки на шофьорите. Именно такива водят след умора и разсеяност в около 90% от ПТП-ата с участие на камиони.

Тъй като другите щати засега не са издали аналогични разрешение, камионът Freightliner Inspiration на Даймлер ще може да се придвижва автономно само в територията на Невада, а при пресичането на границите на щата зад волана ще трябва да се намира правоспособен водач. В плановете на Daimler влиза организирането на товарни превози в Северна Америка с помощта на камиони-роботи от "крайбрежие до крайбрежие".


Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ