www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Ще смени ли Валтери Ботас Кими Райконен във Ferrari?

30.04.2015 | Авто новини: Коментари » Коментар | Автор: Georgi Ivanov | 1817 прочитания
A+ | A-

Ще смени ли Валтери Ботас Кими Райконен във Ferrari?

Дали новият договор на Кими Райконен с Ferrari не се бави заради интереса на Скудерията към финландската звезда на Williams Валтери Ботас? Този въпрос все още няма еднозначен отговор, но прогнозата на Валтери, че 2015 год. ще е спокойна откъм трансферни новини може и да не се окаже съвсем точна.

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен, който е част от мениджмънта на Ботас отново прогнозира, че Валтери може съвсем скоро да продължи кариерата си в по-голям отбор. Мика, който беше заместен от Райконен в McLaren в началото на века обясни, че ако той е на мястото на Маурицио Аривабене би се замислил дали да продължи договора на Кими.

„Валтери вече показа, че може да се справя добре, когато е поставен под сериозно напрежение – обясни Хакинен. – Точно от такива силни нерви има нужда всеки пилот, който се бори за световната титла във Формула 1.”

Хакинен обаче трудно би убедил когото и да е, че Райконен се поддава на напрежението, но представянето на Кими в предстоящите европейски стартове ще е решаващо за бъдещето му в Маранело. 2-годишният договор на Райконен изтича в края на този сезон и тимът има опция да удължи контракта му за още една година. Но опцията е в полза на Ferrari и Аривабене трябва да реши дали да я продължи.

Според няколко издания в Италия Ботас вече е подписал предварителен договор с Ferrari, което прави оставането на Кими в тима за 2016 год. невъзможно. Но Аривабене може да използва опцията и да гарантира място на Кими във Формула 1 и догодина. Но в друг отбор. Най-вероятно това ще е новият американски тим на Джийн Хаас, който ще получава двигатели и трансмисии от Скудерията и се планира да работи в тясно техническо сътрудничество с италианците.

Опитен пилот като Райконен би бил от огромна полза за новия тим и развитието на новата им кола за 2016 год., която до края на 2015 год. няма да бъде обект на ограниченията в техническите правила. Така тимът на Хаас може да стартира много силно още в началото на следващия сезон и да влезе директно в битката за по-предни позиции.

Тази схема се „допълва” от други предположения, свързани с мястото на Ботас в Williams. Предполага се, че за там фаворит е Паскал Верлен, който е протеже на Mercedes – доставчикът на мотори на тима на сър Франк Уилямс. Ако Williams се раздели с Ботас и вземе Верлен, това ще се отрази добре на сметката, която тимът трябва да плаща за моторите.

Някои специалисти очакват, че Williams ще получава моторите безплатно, което е добра новина за тима от Гроув, който наскоро обяви, че е завършил 2013 година със загуба в размер на 50 милиона долара. Но този резултат е точно преди възраждането на отбора през миналата година и силните състезания на Фелипе Маса и Ботас, както и идването в отбора на някои силни спонсори като Martini. Обикновено сезонът на слуховете във Формула 1 стартира през лятото, но някои силни спекулации винаги успяват да го изпреварят.СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ