www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Крис Мийк с първа победа в световния шампионат

27.04.2015 | Авто новини: Авто Спорт » Рали | Автор: Georgi Ivanov | 5543 прочитания
A+ | A-

Крис Мийк със Citroen DS3 WRC спечели първата си победа в световния рали шампионат, след като завърши на 18,1 секунди пред съотборника си Мадс Остберг на финала на рали „Аржентина”, IV кръг от първенството на планетата. Северноирландецът и навигаторът му Филип Нейгъл започнаха последния ден на състезанието с малко над половин минута аванс пред Остберг, но успяха да удържат лидерството в неделните две отсечки – двете минавания на легендарния етап „Ел Кондор” (16,32 км).

При първото минаване Мийк остана едва 7-и, на 11,6 секунди от Остберг, но при второто загуби по-малко от 9 секунди спрямо Мадс и това му донесе победата в 56-я му старт в първенството на планетата. На стоп финала след последната отсечка Крис едва сдържаше сълзите си и след няколко опита най-после успя да отговори на репортерите като посвети първата си победа на своя ментор Колин Макрей.

Трети завърши Елфин Евънс с Ford Fiesta WRC, който кара в последната отсечка с повредено окачване, но тъй като имаше над 2 минути аванс пред 4-я, успя да опази мястото си на подиума – това е най-доброто класиране на уелсеца в световния шампионат до момента.

Двойният успех на Citroen в Аржентина е важно постижение в битката срещу Volkswagen и Себастиен Ожие, които имаха лош късмет в Аржентина. Все пак световният шампион спечели последната отсечка, която се излъчваше на живо по телевизията и взе 3 бонус точки, а на финала остана едва 17-и заради това, че спря още във втората отсечка заради повреда в горивната система.

Движещият се на трето място Яри-Мати Латвала с Volkswagen Polo WRC отпадна в предпоследния етап вчера заради повреда, сходна с тази на Ожие, а третият пилот на тима Андреас Микелсен катастрофира в последната отсечка, след като се удари в голяма скала в първите метри на „Ел Кондор”.

След първите 4 ралита за 2015 година Ожие е начело с 84 точки, следван от Остберг, който кара болен в Аржентина, с 51, а Микелсен е трети с 47. Мийк излезе 6-и с 35 точки. При конструкторите води Volkswagen с 103 точки, второто място заема Hyundai с 85, колкото вече има и Citroen.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ