www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Производството на автомобили в Русия спадна с една четвърт

17.02.2015 | Авто новини: Авто пазар » Световен опит | Автор: Georgi Ivanov | 1593 прочитания
A+ | A-

Производството на автомобили в Русия спадна с една четвърт

Производството на автомобили в Русия за януари се е свило с 27,7% в сравнение със същия месец на 2014 година – до 85 100 коли, съобщи държавната статистическа агенция Pocстат. Намаление има и при производството на камиони – 13,6% до 2600 бройки през миналия месец.

Официално Росстат не обявява какви са причините за свиването на производството, но на практика те са същите, с които е свързана и икономическата криза, в която навлиза Русия – спад на цените на петрола, свита покупателна способност на руснаците, нестабилна политическа и икономическа ситуация в страната и международните санкции. Както и драматичният срив в курса на руската рубла.

По-рано този месец стана известни и данните за продажби на нови автомобили в Русия – тук спадът е 24,4% - до 115 390 коли. Свободното падане на рублата накара местните дилъри на вносните марки автомобили да вдигнат сериозно цените, а някои от тях дори прекратиха продажби в дните, в които рублата се обезценяваше с часове.

Анализаторите отчитат, че заради кризата вкусовете на руснаците по отношение на автомобилите започват да се променят – търговците отчитат по-висок интерес към луксозни коли втора ръка, както и към нови китайски коли, които са по-евтини от западните и японските модели. Някои руски заводи за производство на автомобили вече обявиха, че спират работа. Заводът на General Motors в Санкт Петербург спря работа за два месеца, а фабриката на Renault в Москва преустанови производството си за три седмици.СнимкиНаучете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ