www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Continental извади "инфрачервено одеяло" срещу скъпия дисплей

02.02.2015 | Авто новини: Авто Продукти » Технологии | Автор: Jordan Lukanov | 4832 прочитания
A+ | A-

Continental е повече известен като производител на гуми, но и в сферата на технологии за автомобилната индустрия бележи забележими успехи. Една от последните насоки, върху които работи Континентал, е интелигентна инфрачервена технология за жестови контрол на функциите в автомобила. Технологията, наречена “инфрачервено одеяло”, ще позволи да бъдат заменени скъпите дисплеи за управление с докосване и дори ще позволи работа с ръкавици.

Все повече използвани при електронните уреди за забавление, системите за контрол с повече от един пръст ще могат да бъдат използвани и в ниския сегмент автомобили чрез “инфрачервени одеяла” - икономичната алтернатива на обикновените дисплеи за управление с докосване.

“Още през 2011 г. ние демонстрирахме, че “инфрачервеното одеяло” може да превърне всяка повърхност в интериора на автомобила в интерфейс с водача”, отбеляза Фуук Уай Лий, развитие на дисплеи в Continental Сингапур: “Сега ние сме развили тази технология
до етапа, в който тя разпознава типичните многоточкови докосвания като въвеждане на текст, плъзгане, фокусиране и отдалечаване, и щипване.”

Тази технология дори разширява възможностите за докосване – обичайните дисплеи, както е известно от днешните смартфони, не могат да бъдат използвани с обикновени ръкавици.

“С нашата инфрачервена технология за управление с жестове, няма нужда от специални ръкавици – “одеялото” е способно да разпознае жестове дори и на пръсти в ръкавици. "Инфрачервеното одеяло” на Continental е изградено от група източници на инфрачервена светлина по краищата на дисплея. Докато един ред LED е достатъчен за управление с един пръст, управлението с повече пръсти едновременно изисква два реда свързани инфрачервени светлини. Ако направите жест с повече пръсти пред дисплея, електрониката на човек-машина интерфейса разпознава местоположението на пръста чрез блокираната светлина. Предизвикателството е в интеграцията – нашата цел е да създадем източник на инфрачервена светлина, който се подава съвсем малко над повърхността на дисплея и все пак може да разпознава търсените многоточкови жестове”, поясни Фуук Уай Лий.

С тази технология водачите на автомобили ще могат не само да изпълняват всички обичайни действия за управление с повече пръсти, но и лесно да управляват навигационната карта с жестове. Технологията на Continental ще бъде готова за серийно производство през 2017 година.

Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ