www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Край Кресна изчезна главен път Е-79

05.12.2010 | Авто новини: Катастрофи » Пътна обстановка | Автор: | 2356 прочитания
A+ | A-

Пропадналият участък е след голямата "осморка" на Струма край паметника след разклона за Ощава и Сенокос след Кресненското ханче

Проливни дъждове причиниха пропадане на главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Спрян е автомобилния и жп трафика по този път между България и Гърция. Водите на река Струма са придошли рязко около 05.00 часа сутринта и са отнесли участък от пътя в Кресненското дефиле на територията на Община Кресна, близо до гара Пейо Яворов. Водата е отнесла самосвал, който е работил по укрепването на участъка.
Пропадналият участък от път Е 79 е от км 393+200 до км 393 +300. Обходен маршрут: Гоце Делчев – Банско- Разлог – Предела – Симитли и обратно.
"Създадени са допълнителни маршрути за движение от и към границата. За алтернативните пътища чрез пресцентъра на МВР българската общественост е уведомена. Гранична полиция е подготвена. По алтернативните маршрути са насочени допълнителни полицейски сили, сили на „Гражданска защита”, защото пътищата са лоши и ако се достигне до блокиране на тези пътища от тежка техника, пренасочваме допълнително наша тежка техника за изтегляне на блокираните камиони. Продължава да заседава Кризисният щаб" - отбеляза Калин Георгиев, главен секретар на МВР и председател на Националния кризисен щаб. "Има екипи на „Гражданска защита”, пожарната, полицейски екипи. Още от нощта сме предприели първите мерки след пропадането на главен път Е-79 в Кресненското дефиле. Направена е оценка на три моста, които са преценени като негодни" - допълни той.
Председателят на УС на АПИ Божидар Йотов пътува на мястото на инцидента, като ще участва в заседанието на Националния кризисен щаб. На място е директорът на Областното пътно управление в Благоевград. Заради пропадането на Е-79 е направен обходен маршрут, за да може превозните средства да продължат да се движат. В момента се издирва шофьорът с пропадналия камион, защото той не е намерен, каза Божидар Йотов пред Агенция „Фокус”. Какъв участък от Е-79 е пропаднал, тепърва ще се уточнява. „Хората все пак трябва да отидат на място, да измерят, да видят какви са щетите, но най-важното е да намерим шофьора”, каза още председателят на УП на АПИ.
Всички пунктове на българо-гръцката граница работят нормално, няма затруднения в трафика. Затрудненията в движението са след граничните контролно-пропускателни пунктове, в Кресненското дефиле. Кметът на Община Сандански Андон Тотев каза, че при село Катунци се е образувало огромно задръстване от ТИР-ове, заради пренасочения трафик. Интензивен е трафикът в Гоце Делчев, заради пренасоченото движение.
Кметът на Община Кресна Илиян Кръстев, на чиято територия е пропадналият пътен участък, обясни пред Агенция „Фокус”, че положението в Кресненското дефиле е много сложно: "Много сложно е положението там, почти цялото платно е пропаднало в реката и предполагам, че в близкия един месец няма да има движение. Чака се да се промени нивото на реката, да се видят какви са пораженията и какво да се предприеме от службите „Гражданска защита” и от Областно пътно управление”. По думите на кмета - пътят е пропаднал в най-тесния участък и затова в момента е невъзможно да бъде оправен. Пропадането е станало на части от секундата.
Изключително тежка е ситуацията в Кресненското дефиле, заяви за радио „Фокус”- Пирин областният управител на Благоевград Валери Смиленов. Кметовете на общините в региона са мобилизирани да направят оглед, за да констатират пораженията. В момента се работи за изваждането на шофьора на камиона, който падна в река Струма по-рано днес.
В тази връзка се извършва укрепване на пътя, за да може, от едната страна да започне насипване с големи скални блокове. На този етап не може да започнат издирвателни работи, защото нивото на реката все още е много високо. За възстановяването на пътния участък са ангажирани поддържащите фирми, които са мобилизирали всичката си налична техника. Смиленов не можа да посочи точен срок, в който участъкът ще бъде отворен.

Източник: Агенция "Фокус"Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ