www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Елмобилът MINI E навъртя километри и в София

27.11.2010 | Авто новини: Автоновини » Елмобили и хибриди | Автор: | 1039 прочитания
A+ | A-

Водачите, които шофират предимно в градски райони, в бъдеще вероятно ще изберат електрически автомобили

MINI E измина пробег от над 200 км при първата си поява в България. Министърът на околната среда г-жа Нона Караджова, журналисти и участници в конференцията  Green Innovation Forum имаха възможността да изпитат първи възможностите за електрическа мобилност. Арена на първия български тест на автомобила на BMW Group пък бе Бизнес Парк София. Със своята инфраструктура и функционалност, този „мини” град, до голяма степен се доближава до естествената среда на автомобила, както и до тази на нарастващата целева група от активни потребители търсещи иновативни решения за динамичния си стил на живот и предизвикателствата на оживения градски трафик.
Изключително удоволствие от шофирането, динамика и цялата налична мощност още от състояние на  покой - това са характеристиките, които участниците определят като най-впечатляващи при шофирането на електрическия автомобил. В потвърждение на резултатите от полевите тестове и въпреки големия интерес пробегът от малко над 200 км с едно зареждане бе напълно достатъчен, за едно наистина незабравимо изживяване с MINI E.
С изпитателен парк от 600 автомобила MINI E BMW Group е първата компания, която включва електрическата мобилност в ежедневието на много хора по света. В рамките на две години участниците в пилотния проект изминаха над 10 млн км с техните електрически автомобили в САЩ, Великобритания и Германия. Франция, Япония и Китай ще ги последват през 2011 г.
Освен всички научни наблюдения, измервания и въпросници, след шест месеца шофиране, всички участници в проекта отговарят и на въпроса – „Какъв е опитът ви с електрическото MINI в условия на ежедневната експлоатация?”. Основните отговори са колкото поучителни, толкова и изненадващи: тестовите водачи определят, че електрическият автомобил посреща над 90% от нуждите им за автономна мобилност. Според тях полезният пробег и времената за презареждане са приемливи. Те презареждат MINI E най-вече у дома или на работното си място. И не на последно място те държат да шофират със „зелено електричество”.
Така изпитанията на MINI E показват, че въвеждането на електрическата мобилност, може да започне още днес. Същевременно все още съществуват огромни технологични, икономически и политически предизвикателства.
Затова още през 2011 г. BMW Group ще направи следващата крачка към серийно производство, въвеждайки изпитателен парк с четириместен електрически автомобил BMW Concept Active Е, разработен на базата на BMW Серия 1 Купе.
И MINI E и електрическото BMW Concept Active Е са по същество конвенционални автомобили, проектирани да поемат задвижваща система с двигател с вътрешно горене, скоростна кутия и резервоар за гориво. Преработката им в електрически води след себе си редица компромиси. За да се постигне качествено нова мобилност е необходимо създаването на нова архитектура на автомобила, нови материали и нови производствени процеси. Именно, за да отговори на тези изисквания BMW Group разработва Mega City Vehicle (MCV). Това е електромобил специално конструиран за електрическо задвижване. Конструкцията на MCV е от две част – Life отделение за пътниците, за първи път серийно изработено от въглеродни влакна и Drive – отделение за електромотора, акумулаторната батерия и окачването.
С въвеждането на пазара на този автомобил, в допълнение към съществуващите високоефективни модели, BMW Group ще предлага на своите клиенти възможност за избор индивидуална мобилност най-точно отговаряща на всеки стил и начин на живот.  Например клиентите, които изминават много дълги разстояния, ще продължат да избират икономични двигатели с вътрешно горене или, в дългосрочен план - водородни автомобили.
Пътуващите на кратки разстояния ще предпочетат хибрид или т. нар. plug-in хибрид, който се зарежда от мрежата. Водачите, които шофират предимно в градски райони, в бъдеще вероятно ще изберат електрически автомобили, като Megacity Vehicle.
Според BMW Group за осъществяване на иновативните проекти за устойчива мобилност е необходимо правителствата да разработят, в сътрудничество с автомобилната индустрия, последователна пътна карта за електрическата мобилност. Тя трябва да очертае пътят за съчетаване на различни концепции за задвижване, при еднакви условия, които насърчават конкуренцията, при обществена подкрепа и водеща роля за електрическата мобилност, а правителствата трябва да насочат националните си енергийни политики към „зелено" електричество и водород.

MINI E - технически данни:
Мощност на електромотора: 150 кВт (204 к.с.), литиево – йонна батерия
Обороти в мин. (макс): 13 000
Максимален въртящ момент: 220 Нм
Ускорение от 0 до 100 км/ч: 8.5 сек.
Максимална скорост: 152 км/ч
Пробег: до 200 км
Тегло: 1465 кг
Обем на багажника: 60 литра
Време за зареждане: 
- 230 V / 12 A Æ 10,1 h    (2,76 kW)

- 230 V / 32 A Æ   3,8 h    (7,36 kW)

- 230 V / 50 A Æ   2,4 h    (11,5 kW)

Тестови автомобил: No 476Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ