www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Спад на кражбите на моторни превозни средства

27.02.2013 | Авто новини: Катастрофи » Акции | Автор: | 1365 прочитания
A+ | A-

Тенденцията очерта заместник-министър Димитър Георгиев. Той даде старт на двегодишен проект “Противодействие на престъпления, свързани с трафик на моторни превозни средства”, осъществяван по Българо-швейцарската програма за сътрудничество

Българските правоприлагащи органи са надежден партньор в борбата с трансграничната престъпност. Подобрен е оперативният обмен с компетентните служби на държавите-членки на ЕС и Европол. Това заяви днес заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев при откриването на двегодишен проект “Противодействие на престъпления, свързани с трафик на моторни превозни средства”, осъществяван по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът на стойност 798 054 швейцарски франка е резултат на подписаното на 26 ноември 2012 година споразумение между Швейцарското междинно звено и Главна дирекция „Национална полиция” /ГДНП/ при МВР.
Основна цел на проекта е изграждане на автоматизирана система за видеоконтрол и осъществяване на проверка в реално време за издирвани МПС в Националната шенгенска информационна система /НШИС/. Друга важна цел е повишаването на административния капацитет на полицейските служители, които работят в сферата на превенция и противодействие на престъпления, свързани с трафик на МПС.
Очакваното присъединяване към Шенген и премахването на контрола на вътрешните граници изискват задълбочаване на международното полицейско сътрудничество, включително прилагането на компенсаторни мерки, които да обезпечат и противодействието на престъпления, свързани с трафик на МПС, отбеляза заместник-министър Георгиев. Той очерта тенденцията на намаляване при престъпленията, свързани с МПС. През 2012 година са регистрирани 3037 престъпни посегателства срещу 3229 за 2011 година, което е с около 6% по-малко. Разкритите престъпления през 2012 г. са 10,7%, спрямо 9,5% през предходната година. Положителните резултати се дължат на комплексни фактори, но преди всичко - на подобрените координация и взаимодействие между компетентните органи, усъвършенстването на методите на работа, активизирането на оперативното и полицейското сътрудничество, в това число и с международни полицейски операции и обмяна на добри практики, заяви заместник-министър Георгиев. Той отбеляза някои от тези операции, сред които “CYCAR” и други, проведени от центъра SELEC.
Заместник-директорът на ГД “Национална полиция” комисар Константин Димитров очерта основните практически стъпки на стартиращия проект: разработване на автоматизирана система на база на съществуващ вече софтуер, техническо й изграждане и въвеждане в експлоатация в невралгични точки с концентриран трафик на МПС; провеждане на обучение за работа със системата на служители на МВР, ангажирани в сферата на превенцията и противодействието на престъпления, свързани с трафик на МПС.
Националното съфинансиране по проекта е в размер на 114 833 швейцарски франка. Партньори на национално ниво са ГД „Гранична полиция”, Столична дирекция на вътрешните работи, Дирекция „КИС”, Институтът за компютърни технологии и Институтът за специална техника към МВР. На церемонията по откриване присъстваха и посланикът на Конфeдерация Швейцария у нас Н.Пр. Регина Ешер, както и представител на Швейцарското междинно звено.
Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

" "
facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ

" "
" "