www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Бърни Екълстоун чукна 80!

28.10.2010 | Авто новини: Авто Спорт » Формула 1 | Автор: | 1020 прочитания
A+ | A-

На 24 февруари 2011 г. се очаква появата на автобиографията му "No Angel - the Secret Life of Bernie Ecclestone"

Днес комерсиалният бос на Формула 1 Бърни Екълстоун навърши 80 години! Своят път в автомобилния спорт англичанинът започва 19-годишен. Бърни, който по това време търгува със резервни части за мотоциклети, взима участие в няколко гонки от Формула 3. Той обаче не постига сериозни успехи и се пренасочва към ролята на мениджър на британския пилот Стюърт-Луис Евънс. През 1958 г. Екълстоун още веднъж се изпробва зад волана на състезателна машина на ГП на Монако. Той обаче осъзнава, че успех във Формула 1 може да се постигне не само в кокпита. Едва ли някой тогава се е замислял, че този аутсайдер след много години ще стане влиятелна персона в "конюшнята" и завинаги ще промени нейния облик.
В периода от 1972 до 1987 год. Бърни е ръководител на отбора Brabham. Неговият пилот Нелсон Пике става два пъти световен шампион, а към това време Бърни вече получава контрол над Формула 1, ставайки глава на Асоциацията на Ф1 (FOCA). След конфликта между FOCA и Международната асоциация на автомобилния спорт (FISA) в началото на 80-те години на миналия век, Екълстоун получава всички права за тв транслации на Формула 1 и разпределението на доходите.
Сега Бърни продължава да е "на върха", като за 30 години успя да превърне Формула 1 в шоу от планетарен мащаб и стана най-могъщественият бос, авторитетът на който се явява безпрекословен по целия свят.Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ