www.motonews.bgwww.weekendclub.bgwww.bomarbg.eu

Кметът Фандъкова откри първата светеща пешеходна пътека

30.10.2012 | Авто новини: Катастрофи » Безопасност | Автор: | 645 прочитания
A+ | A-

Пешеходната пътека се намира на бул. Васил Левски до сградата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”

На 30 октомври кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на представянето на първата по рода си светеща пешеходна пътека. Проектът е разработен от екип от секция Аерокосмическа техника и технологии в Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките. Програмата се развива с подкрепата на Столична община, дирекция „Транспортна инфраструктура”, Главна дирекция „Национална полиция” при Министерство на вътрешните работи и отдел “Пътна полиция” на Столична дирекция на вътрешните работи. Изпълнението на проекта е дарение на "ЕКО България", собственици на бензиностанции ЕКО. Пешеходната пътека се намира на бул. Васил Левски до сградата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

 

ЕКО България дарява 5 уникални пътеки на Столична община като част от програмата „Обади се, като стигнеш!”

Първата по рода си светеща пешеходна пътека в България беше открита днес в София на бул. Васил Левски, до сградата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Иновативният проект беше представен от финансовия и административен директор на ЕКО България Георги Деянов и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.
Това е първата от общо пет светлинни пътеки, които ЕКО България, собственик на бензиностанции ЕКО, даряват на Столична община, за да подобрят видимостта и да насърчават толерантността на пътя. Стойността на дарението възлиза на 25 000 лв., а средствата са част от фонда „Обади се, като стигнеш!”.
„Целта на иновативните пътеки е да намалят риска от инциденти при пресичане на пътното платно”, каза Георги Деянов, финансов и административен директор на ЕКО България. „Признателни сме на екипа от секция Аерокосмическа техника и технологии към Българската академия на науките, който разработи този уникален проект. Благодарим на Столична община за съдействието и подкрепата и се надяваме да продължим да си сътрудничим за по-голяма безопасност на пътя.”
Това е първата система в България, която подава ранна сигнализация на водачите на МПС за наличието на пешеходци, още преди те да са стъпили на пътното платно. Освен това, това е първата подобна инсталация, която автоматично контролира силата на светене на сигнализацията в зависимост от наличната светлина и се приспособява при различни метеорологични условия. Изобретението помага на водачите на моторни превозни средства да възприемат по-добре пътната обстановка. При разпознаване на пешеходец системата подава сигнали към светлинните модули, монтирани на пътното платно, които генерират сигнализация, тип бягаща светлинна вълна. Посоката на светене съответства на посоката на пресичане на пътното платно. Пътеките са видими в прав участък от разстояние 50 м при дневна светлина и 500 м нощем.
Уникалният проект е разработен от екип от секция Аерокосмическа техника и технологии в Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките. Програмата се развива с подкрепата на Столична община, Българската асоциация на пострадали при катастрофи, дирекция „Транспортна инфраструктура”, Главна дирекция „Национална полиция” при Министерство на вътрешните работи и отдел “Пътна полиция” на Столична дирекция на вътрешните работи.
 
За създателите на проекта
Идеята за проекта принадлежи на Стоян Танев, ръководител секция Аерокосмическа техника и технологии (АТТ) в Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките. Той е и ръководител на екипа от петима специалисти, който разработва пътеките. Секция АТТ е основана през 1987 г. и развива дейност в следните области: аерокосмически компютърни бордови системи, комуникационно оборудване, микропроцесорни системи- хардуер и софтуер; вторични импулсни източници на захранване, системи за близка радиолокация; сензори и модули за обработка и регистриране на физиологични сигнали реално време, медицинска апаратура, системи за сигурност и измервателни системи. АТТ е разработила и внедрила повече от 50 научно изследователски комплекса и апаратури, 12 от които в областта на медицината и националното здравеопазване .
 
За фонда „Обади се, като стигнеш”
Създаден през есента на 2011 г., фондът „Обади се, като стигнеш!” генерираше средства от продажбата на ЕКО горива посредством специална серия карти с детски рисунки. В края на юли 2012 г. събраните средства надхвърляха 220 000 лв. От 1 август ЕКО преустанови събирането на средства, за да се фокусира върху реализацията на новите приоритетни програми. Пълна информация за размера на събраните във Фонда средства, динамиката на тяхното натрупване и проектите, по които се изразходват, е публикувана на сайта на ЕКО България www.eko.bg. Проектите са част от дългосрочната програма за корпоративна социална отговорност на ЕКО „Обади се, като стигнеш”.
Научете всичко! Бъдете първи!

Кликнете на бутона "Харесва ми"!

Затвори

facebook twitter rss linkedin Авто новини мобилна версия

БЮЛЕТИН НОВИНИ

Email: *


МАРКИ